Artikelen over: Over Ervaringwijzer

6e nieuwsbrief 20-11-2019

Download hier de PDF

Beste betrokkenen,

De zesde nieuwsbrief van Ervaringwijzer: we zijn hard bezig met het doorontwikkelen en we hebben een hoop nieuws dat we willen delen. In deze brief gaan we in op de volgende onderwerpen: een belangrijke les van het Sociaal Team Gouda en twee nieuwe gemeenten die Ervaringwijzer gaan inzetten. Verder is er een belangrijke functie toegevoegd aan het dashboard, delen wij nieuwe designs en willen wij een Fieldlab organiseren voor alle belanghebbenden.

Les uit Gouda
"In de zomer van 2019 zijn wij als Sociaal Team Gouda gestart met ons klanttevredenheidsonderzoek met behulp van Ervaringwijzer. Ervaringwijzer bleek in de uitvoer, zowel voor onze cliënten als medewerkers, een eenvoudige en gebruiksvriendelijke applicatie te zijn, mits je eigen apparatuur niet al te oud is! We hebben ervoor gekozen om als 0-meting algemene vragen te stellen, zoals over onze toegankelijkheid, de houding van de hulpverlener, de waardering over het resultaat en de waardering over het proces.
Alle cliënten van het Sociaal Team Gouda behoorden tot de doelgroep. Er werd geen onderscheid gemaakt in het soort traject dat een cliënt ontving (of dat nou een begeleidingstraject was, of een zorgcoördinatietraject). Wel werd er onderscheid gemaakt in cliënten met een dossier en inwoners die met een (eenmalige) vraag op ons spreekuur kwamen. Voor deze laatste groep werden medewerkers gevraagd na elk spreekuur de inwoner te vragen de korte vragenlijst in te vullen via de tablet of telefoon, dit leverde hoge respons op. Verder hadden de medewerkers er niet veel werk aan.

De cliënten met een dossier werden automatisch via SMS of mail uitgenodigd. Voor alle medewerkers werd een persoonlijk account van Ervaringwijzer aangemaakt, zodat ze te allen tijde de respons en antwoorden konden zien. Dit maakte dat het onderzoek meer ging leven. Daarnaast werd er onderscheid gemaakt in het team waar de cliënt op dat moment onder viel: Gouda Noord, Gouda Oost of Gouda West. In de benadering maakten we, als 0-100 jaar team, onderscheid in jeugdigen vanaf 16 jaar en volwassenen.

Helaas hebben wij een lage respons gekregen van de patiënten die reeds een dossier hadden. Dat neemt niet weg dat dit onderzoek ons inzichten heeft gegeven, en ook leerpunten voor onszelf (hoe kunnen wij in de toekomst zorgen voor een hogere respons?). Het is jammer dat we de antwoorden van één respondent niet aan elkaar konden linken, dan hadden we bijvoorbeeld inzicht gekregen in de mate van tevredenheid van een cliënt en het soort hulpvraag van deze cliënt (een financiële vraag bijvoorbeeld, of een vraag gericht op gezondheid). Wij vinden het wel begrijpelijk dat dit vanwege de anonimiteit van het onderzoek niet mogelijk was.

Gouda heeft een pilot gedraaid en het project loopt af aan het eind van het jaar. De plannen voor volgend jaar worden nog gesmeed en wij blijven dan ook nauw contact houden in het geval een nieuw onderzoek wordt gestart. Het komende jaar gaan gemeente Soest en gemeente Amersfoort beginnen met het inzetten van Ervaringwijzer. Beide gemeenten hebben een groot vooronderzoek gedaan om de doelgroep, omvang van het project en de samenwerkende partijen in kaart te brengen. Dit laatste is belangrijk om draagvlak te creëren, zodat Ervaringwijzer breder wordt gedragen en onder andere het probleem van ontbrekende cliënt-gegevens wordt ondervangen."

Chatten binnen het dashboard
Sinds 1 november is het mogelijk om met ons te chatten binnen het dashboard. Gebruikers die problemen ondervinden, hulp nodig hebben bij het maken van vragenlijsten of tips willen ontvangen, kunnen met een klik op de blauwe chatbubble rechtsonder met ons praten. Tevens is het mogelijk om via deze chatbubble naar de database te navigeren, indien je even geen zin hebt om te typen. Klik op het filmpje beneden om te zien hoe het werkt.

Fieldlab
Samen met gemeente Utrecht organiseren wij op 20 februari 2020 een Fieldlab. Het Fieldlab wordt gehouden op het stadskantoor in Utrecht gezien de centrale locatie. Alle betrokkenen en belanghebbenden van Ervaringwijzer worden uitgenodigd. Op deze dag zullen een aantal thema's aan bod komen:
De relatie tussen gemeenten en zorgaanbieder met de verschillende doelen en belangen die beide hebben.
Vragenlijsten, welk jargon gebruik, welke vragen stel je, wat is duidelijke en eenduidige taal.
De verschillende manieren van uitvraag, welke manieren werken en wat werkt niet.
De benutting wat ga je doen met de resultaten, hoe maak je het onderzoek echt betekenisvol.

Tijdens het Fieldlab gaan we concreet aan de slag met bovenstaande thema’s. Uitgangspunt zijn praktijkervaringen waar we tegenaan zijn gelopen. Op basis van deze praktijkervaringen gaan we vervolgens met elkaar aan het werk om vervolgstappen te maken op ieder van deze onderwerpen. Heb jij op één van de vier thema’s praktijkervaringen die je wilt inbrengen, dan horen we dat graag!

Dit is een eerste opzet voor het Fieldlab. Via een vragenlijst met Eraringwijzer benaderen we jullie om eventuele aanvullende thema’s te agenderen. Tegelijk met deze nieuwsbrief krijgt iedereen een uitnodiging om deze vragenlijst te beantwoorden.

Learning community
De afgelopen maand zijn diverse artikelen geschreven en gepubliceerd door gebruikers en andere belanghebbenden. Wij zijn iedereen erg dankbaar hiervoor en blijven dit aanmoedigen, omdat wij zien dat iedereen hiervan profiteert. Mocht je zelf een ervaring willen delen, tips hebben voor beter onderzoek of een podium willen hebben om jezelf te uitten, ben je altijd vrij om ons een bericht te sturen!

We sluiten deze brief af met drie links die leiden naar de naar de nieuwe designs van het onderdeel vragenlijsten, de editor en de uitvraag voor een cliënt. Via de link kom je bij aantal schermen met begeleidende tekst daaronder. Let op: lang niet alle schermen staan hierin vermeld. Hier is bewust voor gekozen, zodat het voor alle geïnteresseerden en belanghebbenden overzichtelijk en duidelijk blijft.

Designs onderdeel Vragenlijst
Designs Editor
Designs Uitvraag

Hoe werkt het? Je klikt op de link en Figma start. Rechtsboven is een playbutton ▶️aanwezig. Wanneer je hier op klikt wordt het volledige scherm geladen. Eenmaal geladen staat het scherm op 100% het is mogelijk het scherm te schalen naar keuze. Dit doe je wederom rechtsboven bij het pijltje dat naar beneden wijst 🔽.

Om de beelden te bekijken is het niet nodig om in te loggen. Mochten er toch zaken onduidelijk zijn dan staan wij voor jullie klaar! Verder willen wij benadrukken dat jullie vrij zijn om alles wat gedeeld is, ook te delen met collega's en andere geïnteresseerden. Wellicht komen we dan weer tot nieuwe inzichten en kan de community groeien!

Download hier de PDF

Bijgewerkt op: 22/11/2019